Articole şi Noutăţi

lucruri fascinante despre mobila din lemn. le ştiai?

Alegerea mobilierului este poate unul din cei mai importanți pași în amenajarea unei locuințe. Atunci când se ia decizia achiziționării mobilierului, foarte mulți se opresc la decizia cheie, să achiziționeze sau nu mobila din lemn. Indecizia poate veni și din cauza multelor opţiuni disponibile precum PAL melaminat, PAL caşerat, PAL furniruit, metal sau plastic, ce țin atât de buget cât și de calitate, mulți clienți ajungând să evalueze costul suplimentar pentru mobila din lemn masiv şi dacă se merită investiţia.

Pro și contra mobila din lemn masiv

Puţini pot nega faptul că mobila din lemn masiv arată frumos. Îţi poate oferi o senzaţie de calitate, stil şi creează un decor confortabil în casă. Cu toate acestea, este de asemenea o investiţie iniţială mai costisitoare. Bine-construită, mobila din lemn masiv este incredibil de rezistentă şi proiectată să poată fi folosită pentru mulți ani. Poate rezista la lovituri accidentale şi uzură care vine de la utilizarea de zi cu zi şi necesită de multe ori o întreţinere minimă. Cu toate acestea, cu durabilitatea vine și greutatea. Pentru cei care locuiesc în chirie sau se mută des, mobilierul din lemn masiv poate fi mult mai greu de mutat.

Cu trecerea timpului, în cazul în care o piesă de mobilă din lemn masiv începe să-şi arate vârsta, aceasta poate fi restaurată. Nu acelaşi lucru se poate spune adesea pentru alte opţiuni de mobilier. Există un beneficiu major în factorul de sustenabilitate prin achiziţia de mobilier de la o companie care utilizează lemnul ca materie primă. În timp ce materialele plastice şi PAL-ul pot fi puternic procesate şi pline de chimicale, lemnul ca materie primă este prelucrat într-un mod mult mai natural şi nu suportă la fel de multe tratamente chimice. Deasemenea lemnul este o sursă regenerabilă şi el trebuie să provină din păduri care sunt gestionate durabil.

Lemnul este materia prima folosită încă din cele mai vechi timpuri și care în continuare are cea mai mare cerere și valoare. Mobila din lemn are o durată de viață mai lungă decât toate celelalte materiale. El are, de asemenea, o structură rezistentă și un finisaj natural aparte. Lemnul poate fi folosit pentru a produce orice tip de mobilier și poate fi folosit în diverse combinații inclusiv cu sticlă sau piele.

Tehnologia actuală conferă procesului de fabricație pentru mobila din lemn masiv o evoluție remarcabilă, astfel încât materia primă poate fi prelucrată în diferse stiluri și forme, de la cele simple sau geometrizate la cele cu rotunjimi. 

Mobila de lemn masiv are câteva caracteristici specifice ce îl disting drastic de celelalte opțiuni de mobilier:

Mobila din lemn masiv poate fi prelucrată până în cele mai mici detalii

Pentru finisaje exceptionale, extrem de fine, caracteristice stilului clasic sau modern, procesul de fabricare presupune utilizarea unor utilaje cu totul speciale și extrem de complexe, precum mașini și agregate de îndreptat, rindeluit, găurit și frezat. Astfel, se poate realiza o diversitate de piese din lemn masiv lucrate integral sau parțial manual, noptiere, paturi, vitrine, mese, biblioteci, structura de rezistență pentru canapele. În ceea ce privește asamblarea acestui tip de mobilier, tehnologia de ultimă oră pune la dispozitie mai multe modalitati de îmbinări cu cep propriu și scobitură ascunsă, cu cepi cilindrici sau cepi tip „coadă de randunică”.

Mobila din lemn masiv poate avea diverse nuanțe, aspect clasic sau industrial

Deși ne-am obișnuit cu ideea ca acest tip de mobilier trebuie să fie în general de culoare maro, acum nu mai este un lucru obligatoriu. Datorită coloranților speciali utilizați în procesul de finisare și tratare a lemnului, acesta poate fi personalizat în diverse nuanțe de alb, bej, negru, roșu, albastru, verde, culori patinate sau chiar pictat manual.

Mobila din lemn masiv la ora actuală este foarte versatilă și tot mai des întâlnită

Acest lucru este valabil fie că vorbim de amenajarea propriei locuințe, a unui hotel, restaurant sau a unei cafenele. De ce? Pentru că mobila din lemn masiv reprezintă o investiție durabilă și avantajoasă pe termen lung din punct de vedere al raportului calitate-pret, iar datorită noului proces de fabricare aceasta se poate plia pe orice cerințe sau preferințe de ergonomie, utilitate și design.

Cea mai recomandată mobilă din lemn masiv este cea de origine autohtonă

Deși pare greu de crezut, alături de Italia, dar și Germania sau Franta, Romania se numără și ea printre țările de referință în industria mobilei de calitate.

Teiul, stejarul, frasinul și fagul sunt printre cele mai utilizate esențe lemnoase

Acestea sunt foarte versatile, rezistente și durabile. Pădurile cu aceste soiuri suficient de întinse, atingând maturitatea după 30 la 40 ani.